.

Nog 2 dagen en dan zijn we na bijna zes weken hopelijk weer bij elkaar! Zaterdag a.s. zal Dagmar met Emma en Olav weer naar Juba afreizen. We kijken er naar uit! Dagmar heeft de afgelopen periode goed kunnen aansterken en ik ben weer verder gegaan met vliegen.

Mijn aankomst in Juba was niet zo fris als ik had gehoopt. De vriezer was uitgevallen met onze kostbare lading vlees, boter en aardbeien uit Nairobi! Met een temperatuur tussen de 30 en 40 wil dat goed gaan rotten. Wow!  Na ruim een week verdween de stank uit het huis, maar de vriezer…tja, die zal denk ik altijd een naar luchtje blijven houden.
.

Wieuwieu Kol Bak

Misschien herinneren jullie nog het verhaal van Dagmar van een man die ze in een ziekenhuis had ontmoet die zich door het hoofd had geschoten, maar dit had overleefd (zie blog december). Zijn naam is Wieuwieu Kol Bak. Het is een vreselijk verhaal en de gapende wond in zijn gezicht getuigd daarvan.

Toen ik terug kwam in Juba was hij niet meer in het ziekenhuis. Hij was verplaatst naar een cel in een politiebureau ergens in de stad. Met een collega heb ik hem opgezocht. In de hitte (nu regelmatig tussen de 35-40 graden in Juba) zat hij in een cel van 3×3 meter met nog zo’n 10 andere gevangenen. Hij was erg blij om ons te zien. Praten gaat erg moeizaam. Zijn tong is weggeschoten en dus kan hij alleen nog wat klanken maken. Maar het ging nog redelijk. In het ziekenhuis zorgde niemand voor hem, hij zou daar waarschijnlijk sterven. In de afgelopen maanden hebben verschillende mensen van MAF hem eten en drinken gebracht en het gat onder zijn kaak is dichtgegroeid. Hij is nu verplaatst naar een grote gevangenis bij ons in de buurt.

.

.

Akkoord?!

De situatie in Zuid-Soedan is grotendeels hetzelfde. De vredesakkoorden die in het verleden zijn gemaakt worden niet nagekomen en onlangs hebben de strijdende partijen (weer) geen akkoord kunnen bereiken (zie brief). Op verschillende plaatsen in het land wordt zo nu en dan gevochten en overal in het land is veel hulp nodig om de gevluchte mensen van voedsel en medische zorg te voorzien. We vliegen veel voedsel, bouwmaterialen, medicijnen en hulpverleners naar de getroffen plaatsen. Ook vliegen we soms zieke mensen naar Juba waar ze naar een ziekenhuis kunnen gaan. Vaak is van te voren niet helemaal duidelijk wat deze mensen dan mankeren.

.

Goede bedoelingen

Zo haalde ik vorige week een vrouw op die van een motor was gevallen. Van te voren konden ze niet vertellen wat ze precies mankeerde, maar ze vertelden ons dat ze nog wel kon zitten. In het dorpje aangekomen bleek de vrouw inderdaad wel in een auto te zitten, maar ze kon haar benen niet meer bewegen. Ik schok, want haar symptomen leek veel op een gebroken rug. Ze had een papiertje bij zich van een dokter waar dat vermoedden ook op stond en dat er in Juba röntgenfoto’s gemaakt moesten worden. Met alle goede bedoelingen is deze vrouw opgetild en zittend in een auto geplaatst, wat misschien wel ernstige gevolgen heeft. Met het vliegtuig was ze gelukkig in ruim een uur in Juba terwijl dat over de weg 2 dagen zou hebben geduurd… met ontzettend veel kuilen in de weg!

.
Een poosje geleden haalde ik een filmploeg op van Family 7 die een aantal dagen in een vluchtelingenkamp opnames hadden gemaakt. Ik bracht toen net een patiënt naar de kliniek daar. Zie filmpje hieronder tussen minuut 2 en 5 hoe dat was.

.

.

Klik op het foto album hieronder voor meer foto’s

 

 

Reacties

13 Responses to “Nog even…”

 • Miep:

  Lieve Reinier en Dagmar,
  Goed te lezen dat jullie over twee dagen weer bij elkaar zijn. Wat een vreugdevol weerzien zal dat zijn om Dagmar weer hersteld te begroeten en natuurlijk Emma en Olav. Met jullie zijn we dankbaar dat deze moeilijke periode achter jullie ligt.
  Wat doet MAF en allen die voor MAF werken toch fantastisch werk en ik vind het geweldig dat jullie dit werk willen en kunnen doen. Wij wensen jullie daarbij Gods beschermende en leidende hand .
  Lieve groet Kees en Miep

 • Allette:

  Fijn dat Dagmar morgen terugvliegt met jullie ‘schatten’!
  Weer samen de draad oppakken! Belangrijk! Veel liefs en God bless!!
  t Allette

 • Wat een heerlijk weerzien om naar toe te leven… voor jullie allemaal. Dat de armen die voor ons leden, jullie leiden, dragen en bemoedigen zal in de komende periode. En dat jullie Zijn handen mogen zijn voor de mensen op jullie weg!

 • Fijn dat jullie weer bij elkaar komen

 • Wat een verheugend nieuws dat jullie als gezin weer samen kunnen zijn. Hoop dat er tijd is om te genieten ondanks de vriezer 🙂

 • Weer samen als gezinnetje verder na deze tijd van onzekerheid waar Dagmar weer vol vertrouwen in God van getuigde in de dienst. Geniet van de ontmoeting en de dikke knuffels …samen !

 • Wat heerlijk dat jullie straks weer bij elkaar zullen zijn! Hopelijk wordt de stank in huis snel verdreven….brrrr. Reinier, superleuk om je in actie te zien, en nogmaals een keer mijn complimenten voor de prachtige, prachtige foto's. Echt fantastisch mooi.

 • Gelukkig dat jullie dan eindelijk weer bij elkaar zijn! Geniet ervan!

 • Een hele goede en veilige reis toegewenst!!

 • een goede reis Dagmar, heerlijk gauw elkaar weer zien. veel zegen

 • Luut en Jetty:

  Dagmar een gezegende reis toegewenst met de Kids.
  We bidden Gods beschermende hand over jullie.
  Wat zal het heerlijk zijn om elkaar weer te ontmoeten en bij elkaar te zijn…………

  En wat een prachtig Blog met Fotos, zijn we weer goed op de hoogte van jullie wel en wee.

  Shalom.en hartelijke Groet.

 • Steeds als ik wat van jullie hoor ontroerd het me zo ,wat jullie doen en er voor over hebben mensen te helpen in nood. Dit kwam bij me op na die ontroering..O lieve God bewaar deze familie ,geef hen kracht en gezondheid.

 • Zelf hoop ik in april naar Tanzania te gaan waar wij de nieuwe ambulance naar de Missiepost Kilangala mogen brengen.Heel veel mensen hebben Stichting Trijntje Beimers hier mee gesteund.Ook het Zeister Zengsgenootschap heeft ons geholpen om de ambulance in te voeren en de Wilde ganzen daar konden we ook op rekenen.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

  Translate to:

Abonneren Blog
Nieuwste berichten per email ontvangen? Meld je hier aan.

Adres in Nederland

Fam. Kwantes
de Eker 16
8604 VB Sneek

Laatste video
Archief