.

De situatie in Zuid-Soedan is in de afgelopen maanden helaas verslechterd. Op verschillende plaatsen in het land zijn gevechten uitgebroken waardoor veel mensen weer op de vlucht zijn geslagen. De strip hiernaast laat met 8 plaatjes zien hoe de situatie in Zuid-Soedan zo is ontstaan.

Evacuaties

We hebben in de afgelopen periode meerdere hulpverleners geëvacueerd. Soms konden we de hulpverleners net op tijd uit de gebieden ophalen voordat de dorpen aangevallen werden en een paar keer lukte dit niet.

Zo kregen we kortgeleden op een vrijdag tijdens een vlucht, een hulpoproep van een zendelinge. In haar woonplaats waren er net gevechten uitgebroken. We vlogen er naar toe, maar de gevechten waren al te hevig rondom de strip waar we moesten landen. De kogels vlogen haar letterlijk om de oren en ze is de bush in gevlucht waar ze twee dagen is gebleven. Pas op maandag was het veilig genoeg en konden we haar oppikken. Wat was ze opgelucht toen ze veilig in Juba landde!

Cartoon

 

.
Toestemming?

De strijd maakt het verkrijgen van toestemming voor de vluchten ingewikkelder. De regering moet toestemming geven om ‘op eigen risico’ naar de rebellen te mogen vliegen en de rebellen moeten toestemming geven om bij hen te landen. Op de plekken waar rebellen aan de macht zijn, zijn zij de ‘autoriteiten’. Als wij een hulporganisatie naar een dergelijke locatie vliegen, dan moeten de rebellen toestemming geven aan deze hulporganisatie om daar te mogen landen.


Door een misverstand binnen de hulporganisatie waar ik voor vloog, waren de rebellen op een dag niet op de hoogte gebracht van mijn komst. Toen ik over de strip aan kwam vliegen was er dus grote ongerustheid of het vliegtuig boven hen wel goede bedoelingen had… Gelukkig herkenden ze het MAF logo en lieten ze me veilig landen, maar snel vertrekken was er voor die dag niet bij.

Na meerdere ‘meetings’ met de lokale commandanten werd besloten dat ik niet gearresteerd zou worden. Het was geen fout van MAF, de rebellen of de hulporganisatie ter plekke, maar een fout van het hoofdkantoor van deze hulporganisatie in Juba.

Vluchtelingenkamp
Vluchtelingenkamp
 

De dader aanwijzen en eigen naam zuiveren is blijkbaar erg belangrijk in deze cultuur. Er werd gevraagd naar een ‘oplossing’ om zo’n situatie in het vervolg te voorkomen. De hulporganisatie (die daar de mensen helpt met voedsel en medische hulp) vroeg nederig om vergeving en garandeerde dat het niet meer zou gebeuren.

.

Solution

Dat was niet de oplossing die zij in gedachten hadden. Het werd al snel duidelijk dat met ‘solution’ een geldbedrag werd bedoeld…

Het is wrang en je vraagt je op zo’n moment af waarom we toch blijven komen met hulp. Maar één ding is me wel duidelijk; De nood ís heel hoog… maar het zijn niet deze mannen die als eerste zullen lijden bij een gebrek aan voedsel en medische zorg.. Pas op het einde van de dag mocht ik weer vertrekken naar Juba.

Having fun!
Having fun!
 
8 jarige jongen in gezicht geschoten
8 jarige jongen in gezicht geschoten
 

Foto’s

.

(Links) Tijdens de vluchten die we maken nemen we geregeld zieken of gewonden mee naar een kliniek in de buurt. Deze jongen was in zijn oog geschoten en de kogel was gelukkig aan de zijkant van zijn hoofd eruit gegaan. Ik kon hem vervoeren naar een kliniek van Artsen zonder grenzen.

.
.
.
Hieronder een foto van een groep die oogoperaties uitvoert. Na een maand op een locatie breng ik ze naar de volgende locatie toe.

Oog-kliniek team
Oog-kliniek team
 

De man rechtsachter was 10 dagen daarvoor in zijn borst geschoten. De wond was genezen, maar de kogel zat nog in zijn lichaam. Hij had hoge koorts gekregen en was heel erg verzwakt. Ook hem kon ik naar een kliniek brengen.

gewonde man
gewonde man
 

Hieronder kun je zien hoe door het World Food Program voedsel uit een groot vliegtuig (IL-76) wordt geworpen. Iedere dag doen meerdere vliegtuigen dit in het hele land.
.
'); }

Honderden audio-Bijbels in verschillende talen die door zonne-energie kunnen worden opgeladen zijn in Zuid-Soedan verspreid.
.

Audio bijbel op zonne-energie
Audio bijbel op zonne-energie
 

.
.
Kortgeleden is er op de website ‘Up in the Sky’ een interview met mij geplaatst. Hierin vertel ik meer over hoe ik het werken met MAF in Zuid-Soedan ervaar.

Interview Up in the Sky

We vliegen ook geregeld vluchten ter ondersteuning van een initiatief van de kerk en overheid om de verschillende stammen die in strijd met elkaar zijn weer tot verzoening te brengen. Lees hierover meer in dit artikel (Engels)
Flying for Peace

Nog een paar nachtjes slapen voor Emma en Olav en dan komen opa & oma op bezoek. We kijken uit naar hun komst!

Om het blog nog wat luchtiger te eindigen hieronder een filmpje. Eerst zonder ondertiteling (waar zouden ze het over hebben?) en daarna het filmpje met mijn interpretatie. Zouden ze zo naar mij kijken? 🙂
.

Reacties

One Response to “Rare snuiter”

 • Eline:

  Mooi je interview ! 🙂
  Heb hier een kaartje staan van Emma die ik kreeg voordat jullie weggingen, net zit ik het filmpje te kijken dat ze een stukje voorleest: ze wordt zo groot :O maar leuk om te zien hihi
  We bidden voor jullie,

  Liefs en een dikke knuffel Eline

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

  Translate to:

Abonneren Blog
Nieuwste berichten per email ontvangen? Meld je hier aan.

Adres in Nederland

Fam. Kwantes
de Eker 16
8604 VB Sneek

Laatste video
Archief